Sa druge strane, kragujevački advokat Radivoje Kastratović koji se ponudio da Pro bono zastupa učesnike blokade, ističe da se njemu javilo šestoro Kragujevčana, ali i osmoro iz Rekovca koji su učestvovali u blokadi saobraćajnice kod Rekovca.

Prema njegovim rečima, njima se stavljaju na teren 2 prekršajna dela – zadržavanje pešaka na kolovozu za šta je zaprećena mandatna kazna od 5.000 dinara, kao i nepostupanje po naredbama policijskih službenika, a kazna za ovaj prekršaj kreće se od 20.000 do 40 hiljada dinara.

– Ovo je vid pritiska državnih organa, ali i pokušaj finansijskog zastrašivanja građana, smatra advokat Kastratović.

Predsednik kragujevačkog odbora Stranke slobode i pravde Dalibor Jekić, izjavio je da su protiv trojice članova te stranke, podnete prekršajne prijave zbog učešća na protestu, a privedeni su tokom jučerašnjeg dana u policiju, kako bi dali izjave.

Dalibor Jekić je rekao da je policija legitimisala trojicu članova SSP tokom protesta u subotu, da su privedeni juče, ali da nisu hteli da daju izjave u policiji bez svojih advokata, pa su odmah pušteni.

Da podsetimo, nekoliko stotina Kragujevčana okupilo se u subotu, u 14 sati, na raskrsnici ispred kafane „Balkan“ zbog odluke Vlade da usvoji zakone o referendumu i eksproprijaciji, a na poziv organizacije Kreni promeni.

U gradskom odboru SSP-a najoštrije osuđuje zloupotrebu institucija države protiv naroda.

– Celodnevno patroliranje policije pred kućnim pragovima naših sugrađana, aktivista, onih koji su pozivani da daju izjave, protiv kojih je pokrenut prekršajni postupak, kao i onih privođenih je najprizemniji vid sejanja straha, navode u ovoj stranci.

U ovoj stranci pozivaju sve nadležne institucije da se uzdrže od nasilja i zloupotrebe zakona koji u pretpostavci treba da štite, jer je stanje u društvu takvo da mogu eskalirati ozbiljniji sukobi

Takođe, i gradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu obaveštava sve sugrađane koji su učestvovali u protestu i blokadi gradskih saobraćajnica povodom donešenja novih zakona o referendumu i eksproprijaciji, da je u toku akcija MUP-a u kojoj se ljudi pozivaju a zatim sprovode u Prekršajni sud.

– Matrica je ista i pozivi su „radi obavljanja službenog razgovora“, ali se sve završava prekršajnim prijavama. Na teret se stavljaju dela iz domena ometanja saobraćaja i nepostupanja po nalogu službenog lica, navode u kragujevačkom DS-u.

Gradski odbor Demokratske stranke nudi besplatno pravno zastupanje svima koji se nađu u takvoj situaciji, kao i mogućnost organizovanog sakupljanja finansijske pomoći za one koji nisu u mogućnosti da plate kaznu.

U ovoj stranci savetuju građane da ne daju izjave bez prisustva branioca i da traže dokumentaciju koja se odnosi na konkretan predmet, kao i rok od suda za pripremanje odbrane.