Sumrak planete: Rekordno trošenje resursa i zagađenja

Planeta je došla do tačke koja se naziva Dan prekoračenja Zemlje. Nakon toga, svaka dalja potrošnja je neodrživa, a ako se nastavi ovim tempom do kraja godine istrošićemo 60% više od preporučenog

Smoke rises from chimneys of brick kilns on the outskirts of New Delhi, India, Tuesday, June 16, 2015. Never mind lowering the rate of death from air pollution in India and China. Just keeping those rates steady will demand urgent action to clear the skies, according to a new report published Tuesday.  (AP Photo/Altaf Qadri)
Apokalipsa danas …

Čovečanstvo je za manje od osam meseci ove godinje potrošilo godišnji nivo Zemljinih resursa. Drugim rečima, od početka godine ljudi su već zagadili (atmosferu, okeane) i istrošili (na primer, izlovili ribu) više od onoga što planeta može da obnovi.

Planeta je došla do tačke koja se zove “Dan prekoračenja Zemlje“. Nakon toga, svaka dalja potrošnja je neodrživa, a ako se nastavi ovim tempom do kraja godine istrošićemo 60% više od preporučenog.

Tokom većeg dela istorije, čovečanstvo je živelo u okviru ovih granica, međutim od70ih godina prošlog veka,  ljudsko društvo je ušlo u “opasnu zonu”. Tada je “Dan prekoračenja Zemlje” bio u poslednjim nedeljama decembra, međutim od tada konstantno se pomera unapred.

“Samo ispuštanje gasova se udvostručilo od 70ih, kada je svet pri put prekoračio. Emisija gasova je komponenta koja i dalje najviše širi jaz između ekološke granice i naše potrošnje”, objašnjava Matis Vakernagel, prederdnik udruženja koje svake godine računa prekoračenje.

Ako čovečanstvo nastavi uobičajenim putem, do 2030. će jun biti mesec prekoračenja, zbog čega će posledice biti sve osetnije, naročito u sektoru prehrambene industrije.

Politika

Vesti iz politike

Dačić spiskao milijardu evra za antipromociju Kosova?!

Za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, dakle, Srbija je morala da plati makar 20 do 30 miliona dolara više po državi od cene koju je platilo Kosovo za priznanje, što znači da je Srbija izdvojila najmanje 800 miliona dolara u te svrhe, a neki izvori kažu da je ta suma veća čak i od milijardu evra!

Translate »
%d bloggers like this: