ZELENA STRANKA: Ako vlast dozvoli GMO, tražićemo referendum!

VELIKI NARODNI PROTEST Zelene stranke MISLI – STOP GMO održan je juče u Beogradu * Skup u Beogradu Zelena stranka je zakazala kako bi skrenula pažnju građana i javnosti na nameru da se dozvoli uzgajanje i promet genetički modifikovanih kultura na srpskom tržištu

“Zelena stranka se snažno protivi ovakvoj nameri!” – bila je jedinstvena poruka sa današnjeg skupa, kome je prisustvovao izuzetno veliki broj građana.

Prisutni su velikim aplauzom i uzvicima podrške pozdravili nameru predsednika Zelene stranke, mr Gorana Čabradija, da Skupštini Republike Srbije uputi zahtev da Skupština usvoji GMO Deklaraciju kojom se zabranjuje uvoz, uzgajanje i stavljanje u promet genetički modifikovanih organizama na teritoriji Republike Srbije.

– Zelena stranka danas, mitingom u Beogradu, započinje nacionalnu  kampanju MISLI – STOP GMO! Kampanja će trajati 45 dana i biće održana u 31 gradu Srbije. Cilj nam je da skrenemo pažnju vlastima u Srbiji da građani nisu za GMO i da Srbija mora da ostane bezbedna zemlja za sve svoje građane! Nakon završetka kampanje predaćemo Deklaraciju protiv GMO u Parlamentu, kojom ćemo izričito tražiti: zabranu gajenja GMO na teritoriji Srbije i potpunu primenu postojećih zakona kojima se zabranjuje GMO u Srbiji. Eventualno buduće razmatranje legalizovanja GMO na teritoriji Srbije mora se sprovesti uz obavezan referendum – rekao je predsednik Zelene stranke, mr Goran Čabradi, na skupu, i naglasio: – Zelena stranka smatra da vlast treba da podrži i podstakne organsku i tradicionalnu poljoprivredu, kao što to Zelena stranka radi, a ne da otvara prostor za uvođenje GMO! Zato, radi dobrobiti svih nas, pozivamo sve građane i predstavnike medija u Srbiji da nas podrže u ovoj kampanji! – rekao je Čabradi.

– Osnovno pravo građana je zdrava hrana. Vizija Zelene Stranke je da je zdravlje naših građana na prvom mestu. Tu nema kompromisa – istakao je potpredsednik Zelene stranke, Aleksandar Stanimirović. – Vreme je da se politikom bavimo iskreno i zaista u ime građana. Treba jasno reći: većina ljudi u Srbiji je protiv GMO! Zato pozivamo političare svih stranaka, sve nevladine organizacije, pojedince svih državnih institucija i građane: oglasite se hrabro! Recite: Stop GMO! – naglasio je Stanimirović.

– Zar ćemo im dozvoliti? Više od 93% stanovnika Srbije izjašnjava se protiv GMO – bio je jasan i narodni nezavisni poslanik, predsednik Upravnog odbora Društva srpskih domaćina, prof. dr Miladin Ševarlić. – GMO je strana rečca, plaćenica. Pomno sam je profesorski proučio i zaključio: to je genetički modifikovana strana reč koja potiče od srpske reči GOMno – bio je direktan profesor Ševarlić, ističući da je hrana u tanjiru majka svih bolesti, i zaključujući: – Kada bi svi položili zakletvu koja glasi: „Zaklinjem se svojom čašću da nikada nikom neću preporučiti da jede ono čime ni sam ne bih nahranio svoju porodicu i svoju decu“, o GMO ne bismo ni raspravljali!

Zelena stranka se zalaže za zdrav način života, što uključuje zdrav vazduh, vodu, tle, zdravu hranu, hranu bez GMO – istakla je i potpredsednica Zelene stranke i poslanica u Skupštini APV, Branislava Jeftić. – Snažno zastupam ove stavove i u vojvođanskom parlamentu. Za Zelenu stranku i mene, stav je jasan: u Vojvodini glavna industrija je poljoprivreda, a Srbija je peta u svetu po izvozu kukuruza, posebno na američkom tržištu, i to nameravamo da branimo. Ono što je naša prednost je što hrana kod nas nije genetički modifikovana. Samim tim, treba, i možemo, da utičemo na podizanje svesti o potrebi da se Srbija proglasi za netolerantan region za genetički modifikovane proizvode.

– Sertifikovana zdrava hrana i organska proizvodnja moraju biti imperativ i za Beograđane. Mi u beogradskoj organizaciji Zelene Stranke insistiramo da ne bude GMO hrane na našem tržištu i protivimo se usvajanju zakona koji dopušta promet i proizvodnju GMO hrane. Moramo biti sigurni da sva hrana i proizvodi koji se uvoze i dolaze na srpsko tržiste budu jasno obeleženi i da ne sadrže GMO – istakao je potpredsednik Saša Mihajlović i u ime beogradskog odbora Zelene stranke.

U svom delu govora potpredsednik stranke, dr Ratko Bajčetić, istakao je veoma važnu činjenicu:- Kada se govori o GMO, veoma često se izostavlja pitanje pesticida kojima se vrši tretman GMO kultura. Ove hemikalije su po pravilu bionerazgradive. To znači da će njihovi ostaci dospeti u zemljište, a nakon toga i u vodu koju pijemo i koristimo za pripremu hrane. Treba jasno reći da su ti pesticidi štetne, kancerogene materije! I ako se ne zaustavi GMO, mi ćemo ih i dalje piti i jesti.

Skup je završen velikim odzivom okupljenih građana koji su dali svoj potpis za zaustavljanje GMO u Srbiji.

Politika

Vesti iz politike

Dačić spiskao milijardu evra za antipromociju Kosova?!

Za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, dakle, Srbija je morala da plati makar 20 do 30 miliona dolara više po državi od cene koju je platilo Kosovo za priznanje, što znači da je Srbija izdvojila najmanje 800 miliona dolara u te svrhe, a neki izvori kažu da je ta suma veća čak i od milijardu evra!

Translate »
%d bloggers like this: