Kumane: Otrovane životinje, među njima i zaštićene vrste!

Leševi dve ptice, eje močvarice, koje su zaštićena vrsta, kao i dve lisice, psa, jazavca i dve svrake nađeni su kod naselja Kumane, u Banatu.

Leševi su nađeni tokom vikenda i obojeni ružičasto, što ukazuje na trovanje smrtonosnim i zabranjenim sredstvima.

Policija i inspekcija rade na slučaju.

Načelnik Odeljenja za zaštitu staništa i vrsta Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Nikola Stojnić rekao je da je otrov najverovatnije namerno postavljen.

Leševi su uklonjeni da se otrov ne bi širio. Mrtve ptice su na analizama u Zavodu.

“Ovakav otrov opasan je po sve toplokrvne organizme, a naročito za ljude, dok je šteta ogromna, naročito za strogo zaštićene vrste. Na osnovu statistike, naslućuje se da ovakva nedela uglavnom čine nesavesni vlasnici živine i stoke i nesavesni lovci. Staviti otrov na teren zaista traži goru reč od reči ‘nesavesno’ – na ovakav način se ne reguliše broj jedinki, već se samo pravi šteta koju je sada već nemoguće ili veoma teško nadoknaditi”, naveo je Stojnić.

Dodao je da je od početka godine zabeležen veliki broj žrtava ovakvog ili sličnog trovanja na celom području Vojvodine, u stradale su i zaštićene vrste.

“Mi smo čak prestali da se iznenadjujemo kad se pojavi novi slučaj, što je poražavajuće. Motivi ljudi koji su spremni ovako da postupe nam nisu poznati jer nikad dosad nismo odredjenog počinitelja uhvatili i ispitivali o motivima. Nadam se da ćemo uz pomoć nadležnih organa sprečiti širenje ovakve prakse sa nesagledivim posledicama po celu životnu sredinu”, upozorio je Stojnić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Politika

Vesti iz politike

Novi DOS: Velja Ilić, Stamatović, Tadić i Sergej idu na izbore bez Đilasa i Boška?!

Velja Ilić i Milan Stamatović već su počeli konsultacije sa Borisom Tadićem, Zoranom Živkovićem, Sergejem Trifunovićem i još nekim političkim činiocima oko formiranja novog DOS-a koji će pokušati da spasi šta se spasti može od loše vlasti i još gore opozicije okupljene u Đilasovom tzv. Savezu za Srbiju.

Translate »
%d bloggers like this: