Kanada: Naučnici preporučuju pušenje marihuane obolelima

Ako imate hronične bolove, slobodno pušite marihuanu i biće vam mnogo lakše – poručuju kanadski naučnici.

Kanadski tim objavio je rezultate istraživanja o uticaju medicinske marihuane na osobe koje imaju ozbiljne hronične bolove – objašnjava portal “Sajens dejli”.

Medicinska marihuana

Studija otkriva da pacijenti koji su svakodnevno koristili kanabis u periodu od godine dana nisu imali ozbiljne nus-pojave u odnosu na kontrolnu grupu koja nije koristila marihuanu.

Istraživanje će poslužiti kao prvi ozbiljan naučni izvještaj o prednostima dugotrajnog korištenja medicinske marihuane.

“Ovo je prva i najveća studija o dugotrajnom korištenju medicinskog kanabisa kod pacijenata koji pate od hroničnih bolova,” ističe glavni autor istraživanja Mark Vare.

Naučnici su otkrili da medicinski kanabis koji su koristili iskusni pacijenti ima “razuman bezbjednosni profil”, odnosno da ne utiče na opšte zdravlje.

Pacijenti su, u prosjeku, koristili 2,5 grama kanabisa dnevno, bilo pušenjem, isparavanjem ili oralno.

Naučnici nisu pronašli dokaze o štetnim uticajima marihuane na kognitivne funkcije niti je bilo problema u testovima krvi.

Zapaženo je značajno smanjenje nivoa bola te popravak raspoloženje i bolji kvalitet život kod onih koji su koristili medicinsku marihuanu u odnosu na ostatak kontrolne grupe.

Istraživači ističu da su pacijenti dobrovoljno pristali na istraživanje i da je većinom riječ o iskusnim korisnicima.

Politika

Vesti iz politike

Dačić spiskao milijardu evra za antipromociju Kosova?!

Za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, dakle, Srbija je morala da plati makar 20 do 30 miliona dolara više po državi od cene koju je platilo Kosovo za priznanje, što znači da je Srbija izdvojila najmanje 800 miliona dolara u te svrhe, a neki izvori kažu da je ta suma veća čak i od milijardu evra!

Translate »
%d bloggers like this: