Jelovnik za dijabetičare

Dijabetes je bolest koja postaje sve češća u savremenom društvu. Ukoliko imate problema sa povišenim šećerom u krvi, nemojte nikako zaobići ove namirnice.

Jelovnik za dijabetičare
Jelovnik za dijabetičare

Urme

Ovo voće je veoma ukusno, ali i bogato vlaknima, zbog čega je preporučljivo dijabetičarima. Istraživanja su pokazala da su urme bogatije antioksidansima od grejpfruta, pomorandži i brokolija.

Mleko

Mleko je jedan od najboljih izvora kalcijuma i vitamina D. Dijabetičari mogu konzumirati i ostale mlečne proizvode poput sira i jogurta, koji će im pomoći da kontrolišu dijabetes.

Seme lana

Seme lana je dobar izbvor vlakana i alfa-linolenske kiseline, koja se u organizmu pretvara u omega-3 masne kiseline. Seme lana smanjuje nivo šećera u krvi i holesterola, čime se smanjuje rizik od razvoja bolesti srca, infarkta i drugih kardiovaskularnih problema.

Žalfija

Ova biljka podstiče lučenje insulina i aktivnost, što pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi. Osim toga, korisna je za jetru i pomaže njeno normalno funkcionisanje, čime se poboljšava imunitet.

Pasulj 

Pasulj je bogat vlaknima i brzo zasiti pa drži nivo šećera pod kontrolom, a čak i smanjuje holesterol. Takođe, pasulj pomaže u sagorevanju masti jer sadrži kalcijum.

Politika

Vesti iz politike

Dačić spiskao milijardu evra za antipromociju Kosova?!

Za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, dakle, Srbija je morala da plati makar 20 do 30 miliona dolara više po državi od cene koju je platilo Kosovo za priznanje, što znači da je Srbija izdvojila najmanje 800 miliona dolara u te svrhe, a neki izvori kažu da je ta suma veća čak i od milijardu evra!

Translate »
%d bloggers like this: