Jelovnik za dijabetičare

Dijabetes je bolest koja postaje sve češća u savremenom društvu. Ukoliko imate problema sa povišenim šećerom u krvi, nemojte nikako zaobići ove namirnice.

Jelovnik za dijabetičare
Jelovnik za dijabetičare

Urme

Ovo voće je veoma ukusno, ali i bogato vlaknima, zbog čega je preporučljivo dijabetičarima. Istraživanja su pokazala da su urme bogatije antioksidansima od grejpfruta, pomorandži i brokolija.

Mleko

Mleko je jedan od najboljih izvora kalcijuma i vitamina D. Dijabetičari mogu konzumirati i ostale mlečne proizvode poput sira i jogurta, koji će im pomoći da kontrolišu dijabetes.

Seme lana

Seme lana je dobar izbvor vlakana i alfa-linolenske kiseline, koja se u organizmu pretvara u omega-3 masne kiseline. Seme lana smanjuje nivo šećera u krvi i holesterola, čime se smanjuje rizik od razvoja bolesti srca, infarkta i drugih kardiovaskularnih problema.

Žalfija

Ova biljka podstiče lučenje insulina i aktivnost, što pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi. Osim toga, korisna je za jetru i pomaže njeno normalno funkcionisanje, čime se poboljšava imunitet.

Pasulj 

Pasulj je bogat vlaknima i brzo zasiti pa drži nivo šećera pod kontrolom, a čak i smanjuje holesterol. Takođe, pasulj pomaže u sagorevanju masti jer sadrži kalcijum.

Politika

Vesti iz politike

Sergej Trifunović: Ništa se neće dogoditi 13. Aprila, ali protesti su odradili svoje (VIDEO)

Glumac i lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović bio je gost OzonPresa u emisiji Otvoreno o svemu. On je izmneđu ostalog odgovorio na pitanje šta očekuje da će se desiti 13. aprila, za kada je zakazan veliki protest opozicije u Beogradu.

Translate »
%d bloggers like this: