Aleksandar Odžić: Zajednička sednica predsedništva LSV i VP je kontinuitet saradnje na izgradnji Vojvođanskog fronta

Vojvodina pripada svim njenim građanima, naše je neotuđivo pravo da upravljamo i kreiramo sopstvenu budućnost, a ne da čekamo milostinju sadašnjeg ili nekog budućeg režima za sve ono što nam pripada i što nam je oduzeto na najgori mogući način pre trideset godina.

Nakon potpisivanja sporazuma o saradnji između LSV i VP i zajedničke sednice predsedništva, nastavljamo sa aktivnostima koja će građankama i građanima Vojvodine približiti politiku Vojvođanskog fronta u formiranju, kao jedine autentične vojvođanske koalicije stranaka, nevladinih organizacija i pojedinaca.

Odnos centralnih srbijanskih vlasti prema Vojvodini i svim njenim građanima je neodrživ, po ko zna koji put potvrdilo nam se da u Beogradu ne postoji politička volja i razumevanje za višedecenijske probleme koji su Vojvodinu doveli na nivo nedovoljno razvijenog regiona, a njeno stanovništvo u sada već zabrinjavajućem broju raselili po inostranstvu. Sa druge strane srbijanska opozicija okupljena oko Saveza za Srbiju ni u jednom svom dokumentu ili javnom nastupu ne spominje Vojvodinu, naprotiv, jasno nam stavljaju do znanja da ih Vojvodina suštinski i ne zanima i da nikakve pouke nisu izvukli iz doba kada su oni bili vlast.

U takvoj situaciji, neophodno je pokrenuti opštu društvenu kampanju koja će, ne samo ukazati, nego i ponuditi konkretna rešenja za sve nagomilane i višedecenijske probleme sa kojima se Vojvodina suočava. Borba za zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, vojvođansku imovinu i prihode, sve prirodne i radom stvorene resurse, od suštinskog je značaja za sve građanke i građane Vojvodine. Decentralizacija moći i vlasti, kao preduslov za uspostavljanje pravednog društva jednakih šansi za sve njegove građane je nešto što ne bi smelo da bude protumačeno kao separatizam u smislu izgovora za višedecenijsku pljačku i devastaciju Vojvodine, nego kao rešenje za najveći broj otvorenih pitanja i problema sa kojima se svakodnevno suočavamo.

Vojvodina pripada svim njenim građanima, naše je neotuđivo pravo da upravljamo i kreiramo sopstvenu budućnost, a ne da čekamo milostinju sadašnjeg ili nekog budućeg režima za sve ono što nam pripada i što nam je oduzeto na najgori mogući način pre trideset godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Politika

Vesti iz politike

Dačić spiskao milijardu evra za antipromociju Kosova?!

Za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, dakle, Srbija je morala da plati makar 20 do 30 miliona dolara više po državi od cene koju je platilo Kosovo za priznanje, što znači da je Srbija izdvojila najmanje 800 miliona dolara u te svrhe, a neki izvori kažu da je ta suma veća čak i od milijardu evra!

Translate »
%d bloggers like this: