Zelena stranka: Smederevo ima pravo na čist vazduh

U nedelju, 18. Novembra, građani Smedereva izveli su na glavnom gradskom trgu performans „Bal pod maskama“ kako bi ukazali na problem katastrofalnog zagađenja vazduha u gradu.

Performans su svojim učešćem podržali članovi Predsedništva Zelene stranke.

Građani Smedereva guše se i truju. Dozvoljene vrednosti kancerogenih čestica su svaki dan nekoliko puta veće od dozvoljenih.

Okupljeni građani izneli su tri zahteva: da vlasnici železare ugrade adekvatne filtere, da uklone brda šljake i da se objavi koliko građana Smedereva boluje od malignih bolesti.

Nadležni moraju preduzeti sve kako bi Smederevcima omogućili zdrav vazduh.

Pravo građana na zdravu životnu sredinu je osnovno ljudsko pravo, i garantovano našim Ustavom. Srbija mora da obezbedi da se to i poštuje. Inače, uskoro ćemo imati ovakve proteste u svakom gradu. I to sasvim opravdano. Smederevo je jedan od najugroženijih gradova po pitanju kvaliteta vazduha. Danas smo ovde da pružimo podršku, i ova borba nije dnevna politika. To je pitanje života, i to je pitanje svih nas – izjavio je mr Goran Čabradi, predsednik Zelene stranke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Politika

Vesti iz politike

Dačić spiskao milijardu evra za antipromociju Kosova?!

Za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, dakle, Srbija je morala da plati makar 20 do 30 miliona dolara više po državi od cene koju je platilo Kosovo za priznanje, što znači da je Srbija izdvojila najmanje 800 miliona dolara u te svrhe, a neki izvori kažu da je ta suma veća čak i od milijardu evra!

Translate »
%d bloggers like this: