Zelena stranka: Da li je zaštita životne sredine u Srbiji šarena laža?! (VIDEO)

Narodni poslanik i predsednik Zelene stranke, mr Goran Čabradi, održao je u Skupštini Republike Srbije konferenciju za štampu na temu „Da li je zaštita životne sredine u Srbiji šarena laža?!“.

Na dnevnom redu sednice Narodne skupštine Republike Srbije raspravljalo se o predlogu budžeta za 2019. godinu. I pored brojnih izjava narodnih poslanika o važnosti zaštite životne sredine, za narednu godinu planirano je da se za Zeleni fond izdvoji 8 miliona dinara manje nego prošle godine. Zelena stranka smatra da je ovaj predlog veoma potcenjivački prema životnoj sredini.

Zeleni fond i dalje ostaje samo kao jedna od stavki u budžetu, umesto da se formira zasebno. Prikupljena sredstva zasebni Zeleni fond bi plasirao u projekte kojima bi se konstantno poboljšavalo stanje životne sredine u Srbiji. Umesto toga, naša vlada ne ispunjava ni već preuzete obaveze, i dovodi nas do mogućeg zatvaranja kompanija koje se bave reciklažnom industrijom u Srbiji. Trenutni dug prema pomenutim kompanijama iznosi skoro 2 milijarde dinara. Ako nastavimo ovako, doći ćemo u situaciju da se reciklaža u Srbiji gasi, umesto da se razvija.

Apelujemo ovim putem na sve donosioce odluka da promene svoj odnos prema životnoj sredini jer životna sredina i zdravlje građana zahtevaju mnogo veća sredstva od planiranih“, istakao je mr Goran Čabradi, narodni poslanik Zelene stranke.

Jedna od tačaka dnevnog reda je i Predlog zakona o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti.

Bojim se da ovaj zakon predstavlja nameru da se na mala vrata u Srbiju uvede mogućnost izgradnje nuklearnih postrojenja. Mi u Zelenoj stranci ističemo naš stav da u Srbiji nema mesta za nuklearnu energiju i učinićemo sve da onemogućimo izglasavanje pomenutog zakona.“, naglasio je Čabradi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Politika

Vesti iz politike

Dačić spiskao milijardu evra za antipromociju Kosova?!

Za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, dakle, Srbija je morala da plati makar 20 do 30 miliona dolara više po državi od cene koju je platilo Kosovo za priznanje, što znači da je Srbija izdvojila najmanje 800 miliona dolara u te svrhe, a neki izvori kažu da je ta suma veća čak i od milijardu evra!

Translate »
%d bloggers like this: