Svetski Dan životinja

Svetski dan životinja u našoj zemlji biće obeležen nizom manifestacija u više gradova.

Tog dana će biti i uručeno, četvrtu godinu za redom, priznanje koje se dodeljuje istaknutim pojedincima i institucijama koje pokazuju izuzetno interesovanje i zalaganje za promociju dobrobiti i zaštite životinja.

Dobitnik ovogodišnjeg priznanja biće poznat 4. oktobra, čime će se pridružiti prošlogodišnjim lauretima profesoru dr. Ratku Božoviću i kantautorki Aleksandri Kovač, navodi se u saopštenju organizatora World animal day.

Kako navode, Aleksandra Kovač od ove godine postala je i prva javna ličnost iz Srbije koja se pridružila svetskom danu životinja kao podržavalac i promoter, i sada zajedno sa brojnim javnim ličnostima iz celog sveta predstavlja i zastupa ideju ovog globalnog pokreta.

Svetski dan zaštite životinja obeležava se 4. oktobra još od 1931. godine. Počelo je u Firenci na konvenciji ekologa. U to vreme ovaj dan se proslavljao kao dan sv. Franje Asiškog, sveca zaštitnika životinja i životne sredine. Vremenom je izgubio svoje versko obeležje i odavno predstavlja praznik svih ljubitelja i zaštitnika životinja bez obzira na veru i naciju.

Ovog dana sve organizacije za zaštitu životinja i svi azili za životinje u svetu otvaraju svoja vrata za posetioce, organizuju informativno-edukativne štandove, radionice, razne vrste edukacija, grupna druženja, prikupljanje donacija i razne druge aktivnosti.

Mreža Svetskog dana životinja okuplja sve organizacije koje proslavljaju ovaj dan, a sve radi što bolje i efikasnije zaštite životinja i promocije njihove dobrobiti.

Proslava ovog dana biće organizovana u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu i drugim gradovima širom zemlje, gde će se u školama, vrtićima, društvima za zaštitu životinja i drugim institucijama organizovati različite aktivnosti i manifestacije.

– Svake godine nastojimo da skrenemo posebnu pažnju na određenu oblast zaštite životinja, a ove godine to su životinje koje se gaje u svrhu proizvodnje krzna i kože. Veoma nam je drago da će ova tema od početka 2019. godine otići u istoriju, pošto se zakonom o dobrobiti životinja propisuje zabrana uzgoja krznašica, odnosno stupa na snagu odredba zakona koja zabranjuje držanje, reprodukcija, uvoz, izvoz i lišavanje života životinje isključivo radi proizvodnje krzna i kože – podsećaju organizator i dodaju da će na ovaj način naša zemlja će se stati rame uz rame sa brojnim zemljama širom sveta koje su zabranile okrutnu praksu mučenja i zlostavljanja životinja zarad proizvodnje odevnih i drugih predmeta, koji se na isplativiji i održiviji način mogu proizvesti i od sintetičkih materijala.

–  U ovom smislu ne vidimo bilo kakvu potrebu da se pomenuti član zakona menja na bilo koji način, već snažno podržavamo stupanje na snagu ovakve odredbe i njeno dosledno i efikasno sprovođenje, rečeno je u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Politika

Vesti iz politike

Dačić spiskao milijardu evra za antipromociju Kosova?!

Za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, dakle, Srbija je morala da plati makar 20 do 30 miliona dolara više po državi od cene koju je platilo Kosovo za priznanje, što znači da je Srbija izdvojila najmanje 800 miliona dolara u te svrhe, a neki izvori kažu da je ta suma veća čak i od milijardu evra!

Translate »
%d bloggers like this: