PREVARANTI "LEČE" OTROVIMA: Švercuju lažne lekove preko Makedonije!

„Takvi lekovi prave se u mešalicama za beton u podrumima Bangladeša, Indije, Kine i Pakistana. Krijumčare se preko Bliskog istoka i Makedonije, stižu do Srbije i odlaze na KiM, a odatle u Evropu“

Građani, oprez! Upravo su se pojavili falsifikovani lekovi za rak, HIV, dijabetes i druge bolesti, koji se po nižim cenama nude teško bolesnim pacijentima! Osim što ne leče te teške bolesti, oni mogu i da vas ubiju! Takvi lekovi već su uspeli da uđu u bolnice u Evropskoj uniji, zbog čega njihovi zvaničnici trenutno rade na tome da nađu način da zaštite svoje tržište.

Falsifikati se prave u betonskim mešalicama, u podrumima u Indiji, Kini, Pakistanu i Bangladešu. Preko Bliskog istoka i Makedonije dolaze u Srbiju završavajući na Kosovu i Metohiji, odakle svoj put nalaze ka Evropi. Ovo je ukratko upozorenje Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) jer su njihovi stručnjaci primetili da su organizovane kriminalne grupe, koje su dosad falsifikovale lekove za potenciju, sredstava za mršavljenje i steroide, prešli na ozbiljne lekove, koji su i najskuplji na tržištu!

Farmaceut Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije kaže da su kriminalci počeli da falsifikuju lekove za životno ugrožavajuće bolesti – kancer, HIV, dijabetes i druge, što je postalo alarmantno i apeluje na građane Srbije da ih nikako ne kupuju.

Dr Kovčin: Tražim atest leka!
Prof. dr Vladimir Kovčin, naš najpoznatiji onkolog, kaže da se ne falsifiku samo citostatici, već i mnogi drugi lekovi.
– Da bi lek bio validan, mora da ima atest ALIMS-a. Ako to nema, niko ne može da garantuje za njegov kvalitet, bezbednost i efikasnost. Kada mi moj pacijent donese citostatik koji je kupio u privatnoj apoteci, tražim da mi donesu i kopiju atesta za taj lek. Bez toga niko ne može da preuzme rizik da tim lekom leči obolelog. Pridružujem se apelu ALIMS-a da se ne kupuju sumnjivi lekovi! Ne znamo koja je koncentracija aktivne susptance u leku i kakva neželjena dejstva bi mogla da nastanu – napominje prof. dr Kovčin.

– U Srbiji je pojačan oprez zbog toga! Osim što lažni lekovi neće delovati na rak, HIV i dijabetes, pacijenti koji su ih popiju mogu umreti. Pojavljuje su preparati koji nisu kontrolisani. Mi ne znamo, čak i ako je falsifikator upotrebio aktivnu suspstancu koja leči te bolesti, u kojoj je to dozi. Takvi lekovi prave se u mešalicama za beton u podrumima Bangladeša, Indije, Kine i Pakistana. Dakle, nije kao u fabrici. Dešavalo se da u tabli od 10 tableta devet ne sadrži aktivnu susptancu, dok je u poslednjoj sva koncentracija! A to je letalna doza za čoveka. Krijumčare se preko Bliskog istoka i Makedonije, stižu do Srbije i odlaze na KiM, a odatle u Evropu – upozorava on.

Prema njegovim rečima, građani moraju da znaju da se citostatici i lekovi za HIV uglavnom dobijaju u bolnicama, te nikako ne bi trebalo da ih kupuju putem interenta.

– Kriminalne grupe prešle su na vrlo skupe lekove za bolesti koje ugrožavaju živote jer su procenili da im je veća zarada od njih. Na sreću, još nismo imali slučajeve u Srbiji da su oboleli popili tako nešto, ali naše komšije se već uveliko bore s tim – Rumunija i Italija. Prijavljeni su slučajevi u bolnicama u EU, gde su se pojavili falsifikovani lekovi za HIV, rak i druge bolesti – ističe Zelić navodeći da građani mogu da budu sigurni da su popili pravi lek samo ako su ga kupili u apoteci, a na njemu je markica sa hologramom ALIMS-a.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Politika

Vesti iz politike

Dačić spiskao milijardu evra za antipromociju Kosova?!

Za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, dakle, Srbija je morala da plati makar 20 do 30 miliona dolara više po državi od cene koju je platilo Kosovo za priznanje, što znači da je Srbija izdvojila najmanje 800 miliona dolara u te svrhe, a neki izvori kažu da je ta suma veća čak i od milijardu evra!

Translate »
%d bloggers like this: