Američki marinac koji je boksovao u Medison Skver Gardenu deci je pevao samo srpske pesme

U Sjedinjenim Američkim Državama prošle sedmice je sahranjen Nik Novak mlađi, neobični 83-godišnjak koji je po mnogo čemu zadužio lokalnu zajednicu u Pitsburgu, kako po svojim dobrim delima, tako i po sportskim ostvarenjima.
Nik je rođen 19. aprila 1928. u Dukvesnu, delu Pitzburga. Roditelji su mu bili srpski imigranti, Nikola i Ana, čije je devojačko prezime bilo Magdić. Kao 17-godišnjak je rešio da pošto-poto učestvuje u Drugom svetskom ratu, pa je postao marinac, a tada je i počeo da se bavi boksom.
Heroj svog voda postao je kada je, tako mlad, u bokserskom ringu nokautirao narednika koji je bio zadužen za fizičku kondiciju vojnika, pa time i nije bio omiljen kod običnih redova. Po okončanju službe, boksovao je i profesionalno, uzevši pseudonim Edi Polo, verovatno po austrijsko-američkom glumcu iz vremena nemih filmova. Tokom kratke karijere imao je čak i jedan nastup u čuvenom njujorškom Medison Skver Gardenu, ponosno ističu naslednici.
“On je tako divno, slatkorečivo govorio sa svima, da bi nas ljudi često pitali ‘Je l’ on stvarno bio bokser?’. Jeste, i to pravi”, kaže jedna od njegovih ćerki, Elizabet Kraćinovski.
Iako rođen u SAD, srpskog porekla se nije nikada odricao. Bio je član crkvenog odbora u hramu Svetog Save u Mekisportu, a više decenija je, posle završetka studiranja na prestižnom Univerzitetu Majami, radio kao nastavnik fizičkog. I, ne samo to. Bio je košarkaški trener, pomogavši mnogim generacijama, kako dečaka tako i devojčica, da tokom srednjoškolskog obrazovanja zavole “igru pod obručima”.
Član Srpskog nacionalnog saveza, organizacije koja od 1901. okuplja naše imigrante u SAD, imao je neobičan hobi.
“On je pevao srpske roduljubive pesme kome god je stigao. Svoj svojoj deci, svim svojim unucima. Ma, i ljudima na ulici, koji bi hteli da ga slušaju”, sa osmehom se svog oca prisetila njegova druga ćerka, Sendi Vikerman.
Nik Novak mlađi, neobični marinac, bokser, a pre svega dobar otac i nastavnik fizičkog, upokojio se kao najtrofejini košarkaški trener čije su ekipe učestvovale na tradicionalnom turniru srpskih timova u SAD.
(Darko Nikolić)
Izvor i foto

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Politika

Vesti iz politike

Dačić spiskao milijardu evra za antipromociju Kosova?!

Za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, dakle, Srbija je morala da plati makar 20 do 30 miliona dolara više po državi od cene koju je platilo Kosovo za priznanje, što znači da je Srbija izdvojila najmanje 800 miliona dolara u te svrhe, a neki izvori kažu da je ta suma veća čak i od milijardu evra!

Translate »
%d bloggers like this: